بهتر است قبل از اقدام به خرید بیمه های خودرو، قوانین بیمه هایی همچون بیمه شخص ثالث را بدانیم. با اجباری شدن خرید بیمه شخص ثالث به عنوان یکی از انواع بیمه خودرو، برای رانندگان و مالکان وسایل نقلیه موتوری زمینی و ریلی اعم از این که اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند، در صورت بروز حادثه، جبران خسارتهایی که خودروها به جان و مال سرنشینان و اشخاص ثالث وارد میکنند بر عهده شرکت بیمه است.
خسارت بدنی: هر نوع دیه یا ارش ناشی از هر نوع صدمه به بدن مانند شکستگی، نقص و ازکارافتادگی عضو اعم از جزئی یا کلی ـ موقت یا دائم، دیه فوت و هزینه معالجه با رعایت ماده (۳۵) این قانون به سبب حوادث مشمول بیمه شخص ثالث است.
خسارت مالی: ضرر و زیانی که به دلیل بروز حوادث مشمول بیمه موضوع این قانون به اموال شخص ثالث وارد شود.
حوادث: این بند شامل هرگونه سانحه ناشی از وسایل نقلیه موضوع بند (ث) این ماده و محمولات آنها از قبیل تصادم، تصادف، سقوط، واژگونی، آتش سوزی و یا انفجار یا هر نوع سانحه ناشی از وسایل نقلیه بر اثر حوادث غیرمترقبه میشود.
شخص ثالث: هر فرد زیاندیدهای که در حوادث خودرویی، به وی خسارت مالی یا جانی وارد شده باشد به استثنای راننده مسبب حادثه
وسیله نقلیه: وسایل نقلیه موتوری زمینی و ریلی شهری و بین شهری و واگن متصل یا غیرمتصل به آن و یدک و کفی (تریلر) متصل به آنها
صندوق: صندوق تأمین خسارت های بدنی
یکی دیگراز پوششهای اجباری بیمه شخص ثالث، بیمه حوادث راننده است که فقط برای جبران خسارتهای جانی وارده به راننده است و خسارتهای مالی تحت پوشش این بیمه نیست.
در قانون جدید بیمه شخص ثالث که از مرداد ۹۶ اجرایی شده، غرامت فوت و نقص عضو، هزینههای پزشکی و دیه جراحتهای جزئی به مقصر حادثه پرداخت میشود.
این بیمه ضرر و زیانهای وارد شده به راننده مقصری که گواهینامه معتبر و مرتبط با وسیله نقلیه نداشته باشد را جبران نمیکند و مسئولیتی بر عهدهاش نیست.
بیمه شخص ثالث، خسارتهای وارد شده به راننده مقصر را پوشش نمیدهد و خسارت وارد شده به راننده و سرنشینان خودروی آسیب دیده و حتی سرنشینان خودروی مقصر را جبران میکند ولی جبران خسارات وارد شده به راننده از طریق بیمه حوادث راننده پوشش داده میشود.
تحت پوشش این بیمه، اگر در ماه حرام، تصادف کرده باشید دیه ماه عادی به شما تعلق میگیرد. ملاک محاسبه آسیبهای وارد شده در بیمه حوادث راننده، دیه مرد مسلمان در ماه غیر حرام است.
اگر راننده مقصر فوت کند باز هم در هر شرایطی فقط دیه ماه عادی به بازماندگان ذینفع تعلق میگیرد.
بیمهنامه
گزارش کارشناس راهنمایی و رانندگی یا گزارش مقامات انتظامی
اصل و کپی بیمهنامه شخص ثالث مقصر، اصل و کپی گواهینامه رانندگی مقصر
اصل و کپی مدارک شناسایی راننده مقصر و کارت ماشین خودروی مقصر
خلاصه پرونده بالینی راننده مقصر اگر در مراکز درمانی بستری یا درمان شده است
گواهی پزشکی قانونی در خصوص نوع و درصد آسیب وارد شده به مقصر حادثه
در صورت فوت: گواهی فوت یا جواز دفن صادر شده و تأیید شده توسط پزشکی قانونی و شناسنامه باطل شده متوفی و همچنین گواهی انحصار وراثت
طبق ماده ۹ قانون بیمه حوادث راننده، در صورت بروز حادثه بیمهگذار موظف است طی مدت زمان ۶۰ روز حادثه را به شرکت بیمه اطلاع دهد. بر اساس ماده ۱۱ قانون بیمه حوادث راننده شرکت بیمه موظف است حداکثر بعد از بیست روز از تاریخ تکمیل مدارک، مبلغ خسارت را به بیمهگذار پرداخت کند.
مبلغ دیه در ماههای غیرحرام برای سال ۹۹ برابر با ۳۳۰ میلیون تومان و ۴۴۰ میلیون تومان در ماههای حرام در نظر گرفته شدهاست. البته در نظر داشته باشید این نحوه محاسبه و قانون بر طبق استثنائات بیمه مرکزی قابل تغییر خواهد بود. به این صورتکه اگر صاحب وسیله نقلیه، در زمان خرید بیمهنامه، سرمایه بیمه حوادث خودرو را بیشتر از مقدار دیه ماههای غیرحرام تعیین و تائید کند و همچنین میزان حق بیمه را پرداخت کرده باشد، در هنگام بروز این اتفاق، سرمایه بیمه نیز در میزان محاسبه حق بیمه شخص ثالث مبلغ خسارت تحت عمل قرار خواهد گرفت و در محاسبه میزان غرامت برای راننده مقصر مدنظر و عملی خواهد شد.
شما میتوانید خرید و استعلام بیمه شخص ثالث خود را با همراهماشین به صورت غیرحضوری و در کوتاهترین زمان به آسانی انجام دهید.