انژکتور خودرو که از اواخر دهه ۱۹۵۰ میلادی و توسط کارخانه شورلت وارد خط تولید خودرو شده و به تدریج با ایجاد تحولاتی به فناوری بسیار کاربردی در خودروسازی تبدیل شد، قطعهای الکترونیکی-مکانیکی است که در ورودی سیلندر و کنار شمع وایر خودرو قرار گرفته و سوخت را به میزان لازم و به صورت پودری و با فشار به داخل محفظه احتراق میپاشد تا با ترکیب با هوا و طی فرایند احتراق که توسط جرقه شمع اتفاق میافتد، انرژی حرکتی لازم برای به حرکت درآوردن خودرو تولید شود.
این قطعه که به شکل یک نازل سوزنی میباشد، به دلیل آلایندگی و استهلاک بالای خودروهای کاربراتوری و هدر رفتن سوخت، جایگزین کاربراتور در خودروهای شده و امروزه تمام خودروهایی که به نوعی سوخت مصرف میکنند، از انژکتور استفاده میکنند.
معمولا در هر خودروی انژکتوری به تعداد سیلندرهای خودرو، انژکتور وجود دارد که هریک وظیفه پاشش سوخت را به یک سیلندر انجام میدهند. در سیستمهای انژکتوری، اطلاعات موتور از طریق سنسورهایی مانند سنسور دور موتور، فشار منیفولد، دریچه گاز، سنسور اکسیژن، سنسور دمای آب، رگلاتور فشارشکن و … جمعآوری شده و به واحد پردازش خودرو که ECU نامیده میشود فرستاده و مورد پردازش قرار می گیرد و دستورات اجرایی ECU در مورد نحوه انتقال سوخت از نظر میزان و زمان پاشش سوخت به داخل سیلندر، میزان اختلاط آن با هوا و بعضی وظایف دیگر، از طریق عملگرهایی مانند موتور پلهای، کویل، پمپ بنزین، انژکتورها و .. اجرا میشوند.
انژکتور از اجزای زیر تشکیل شده است:
از مهمترین مزایای استفاده از تکنولوژی انژکتور در خودروسازی میتوان به استهلاک پایین موتور، کاهش آلایندگی، کاهش مصرف سوخت، افزایش کارکرد موتور و شتاب بالاتر در خودرو اشاره کرد. به دلیل اهمیت این قطعه و گرانقیمت بودن آن، در صورتیکه بخواهیم موتور خودرو عملکرد خوبی داشته باشد، لازم است از انژکتورهای آن به خوبی مراقبت و نگهداری کنیم و در صورتیکه علائم خرابی انژکتور در خودرو مشاهده شد، بلافاصله باید برای تعویض تمامی انژکتورها اقدام شود. با توجه به اینکه انژکتورها کاملاً هماهنگ با هم، کار میکنند؛ تعویض یک انژکتور معیوب ممکن است هماهنگی بین انژکتورها را از بین برده و عملکرد آنها را مختل کند.
گرفتگی و خرابی انژکتور فقط برای رانندگی مشکل ایجاد نمیکنند بلکه ممکن است مواد آلی در دریچه گاز و منیفولد جمع شده و تجمع کربن در سرسیلندرها و پورتها مشکلاتی را ایجاد کنند که ردیابیشان آسان نباشد. شاید بتوان گفت یکی از راهحلهای مناسب، و کمهزینه؛ استفاده از روشهای پیشگیرانه و تمیز نگه داشتن انژکتور و شستشو با دستگاه انژکتورشور است. با این روش میتوان عملکرد انژکتور را مورد بررسی قرار داده و رسوبات و ناخالصیها را برطرف کرده و انژکتورهای معیوب را شناسایی نمود.
دستگاه دیاگ هم از جمله تجهیزاتی است که برای شناسایی عیب مدارات الکترونیک خودرو مورد استفاده قرار گرفته و میتواند با ارسال کدهای خطا معایب سیستم انژکتوری را نشان دهد.
همچنین برای کارکرد بهتر و جلوگیری از ایجاد رسوب و بسته شدن سوزن انژکتور، بهتر است از سوخت با کیفیت استفاده شود. به عنوان مثال بنزین با اکتان پایین که قیمت ارزانتری دارد، حاوی مواد پاککننده کمتری است و در صورتیکه راننده خودرو از محلولهای پاککننده استفاده نکند، بعد از مدتی رسوبات موجود در بنزین مسیر سوخت را در انژکتور مسدود و عملکرد خودرو را مختل میکند.
سرویس های مرتبط:
خرید اقساطی خودروی همراه ماشین
خدمات امداد خودروی همراه ماشین